Zdrava hrana ne vpliva samo na zdravje, temveč v veliki meri tudi na počutje in to kaj kmalu po tem, ko določeno jed oziroma živilo zaužijete. Nekateri med vami pri pripravi obrokov zelo radi eksperimentirate in posegate po receptih iz tujih držav, ki vam prav tako omogočajo pripravo vrhunske in zelo okusne ter zdrave hrane.
Lahko rečemo, da je pri nas izjemno priljubljena mehiška hrana, ki jo strežejo v mnogih restavracijah. Če pa si jo boste pripravili sami doma, bo še toliko okusnejša, saj boste vanjo morda dodali kakšno začimbo ali živilo več. To je odvisno povsem od vašega okusa. Toda če si boste želeli okusiti prave mehiške specialitete, je najbolje, da se v večji meri držite originalnih receptov za pripravo okusnih mehiških dobrot.
V nadaljevanju vam bomo zaupali 3 mehiške recepte za zdravo in okusno kosilo (za 4 osebe). Če se vam bodo zdeli mikavni, je najbolje, da se prvega mehiškega kosila lotite že danes ali jutri. Lahko pa se odločite kar za mehiški teden; napisani recepti za kosilo vam bodo prišli še kako prav. Še več receptov pa vas čaka na spletni strani ekipe Golden Tree: https://www.goldentree.si/recepti/kosilo/.
1. Chili con carne
Na drobno narežite 3 srednje velike čebule in jih pražite na olivnem olju. Ko se bo čebula dobro zmehčala in porjavela, ji dodajte 2 stroka sesekljanega česna, 1 žličko strtih semen kumine in največ 2 žlički rdeče paprike v prahu. Vse skupaj premešajte in dodajte 0,5 kilograma mlete oziroma drobno narezane govedine.

Meso pražite, da lepo porjavi, nato dodajte 4 suhe paradižnike v olju, 1 na drobno narezano papriko ter 1 čili brez semen, če obožujete bolj pekočo hrano. To vse skupaj pražite še do 5 minut, nato zalijte z 1 konzervo pelatov ter s kozarcem vode.
Vse skupaj posolite in dodajte še poper ter lovorov list. Jed kuhajte približno 1 uro in pol na majhnem ognju, da se bo meso lepo zmehčalo. 20 minut pred koncem kuhanja dodajte še konzervo rdečega fižola.
2. Mehiška tortilja
Ponev dajte na ogenj in vanjo nalijte žlico olja. Ko je olje dovolj segreto, dodajte sesekljano čebulo in česen. To pražite, dokler česen in čebula ne posteklenita. Nato dodajte 350 gramov mletega mešanega mesa ter pražite toliko časa, dokler se meso ne pokuha in poduši. Ko je meso skoraj kuhano, dodajte pločevinko pelatov, sol, origano, žličko sladke paprike ter nasekljan feferon, najbolje kar brez semen, ker so lahko preveč pekoča. Pražite približno 5 minut na majhnem ognju.

V nadaljevanju dodajte nasekljano papriko ter vloženo zelenjavo, ki ste jo pred tem odcedili. To pražite nadaljnjih 5 minut. Ponev odstranite z ognja ter pustite, da se nadev nekoliko ohladi. Pečico nastavite na 180 °C in počakajte, da doseže želeno temperaturo.
Vmes lahko v miru pripravite tortilje. Zmešajte 1 lonček kisle smetane in 1 ali 2 žlici gorčice. Vzemite tortiljo, ji dodajte nadev iz kisle smetane in gorčice; na eno polovico ji dodajte 2 veliki žlici nadeva, na drugo pa naribani sir po občutku. Stran z nadevanim sirom prepognite čez nadev ter položite v pekač, ki ga prekrijte s peki papirjem.
Ko boste dokončali vse tortilje, jih premažite s kislo smetano in gorčico, nato pa še z nadevom iz zelenjave in mesa. Čisto na koncu potresite po njih še s preostankom sira. V ogreto pečico tortilje dajte za 15 minut.
3. Piščančja enchilada
Najprej olupite čebulo in česen ter ju ločeno na drobno nasekljajte. Fižol iz konzerve stresite na cedilo in ga sperite pod tekočo vodo. Pečenega piščanca zrežite na manjše kose.

V ponvi nato segrejte olje, na katerem mora čebula najprej postekleneti. Dodajte ji še česen in mešanico začimb. To vse skupaj pražite približno 1 minuto. Nato dodajte zrezanega piščanca in fižol. Na zmes prilijte pasiran paradižnik. Po okusu vse skupaj začinite s čilijem. Še enkrat dobro premešajte in na zmerni temperaturi kuhajte približno 10 minut.
Pečico medtem segrejte na 180 °C. Nadevajte tortilje ter jih zvijte in zložite v pekač. Prelijte jih s pasiranim paradižnikom ter potresite z naribanim sirom. To naj se v pečici peče približno 25 minut. Poleg te jedi se vam bo zagotovo prilegla še velika skleda solate.
Vsi recepti za kosilo so napisani tako, da lahko z napisano količino pripravite kosilo za štiri osebe. Pa dober tek!