Kako pravilno shranjevati živila?

Pravilno shranjevanje živil je bistvenega pomena tako za obstojnost kot varnost živil, s tem pa seveda za naš zdravje. Živila, ki niso pravilno shranjena, so (pre)hitro podvržena tako vidnim spremembam (gnitje, plesen) kot tudi nevidnim (slabša vsebnost hranil, kot so vitamini in minerali), prav tako pa se lahko spremenita njihov vonj ter okus.

Kako shranjevati živila?

Veste, kako shraniti živila, da bodo ta ostala sveža in okusna?

Kako torej poskrbeti za pravilno shranjevanje živil, da bodo ta uporabna čim dlje?

Primerna embalaža

Ko živila kupimo v trgovini, so običajno že v embalaži, ki je zanje primerna. Dokler ostanejo v njej in je ta zaprta, lahko živilo hranimo tako dolgo, kot to veleva rok uporabe. Kadar embalažo odpremo, pa je potrebno živilo čim prej porabiti.

Živila, ki so shranjena v papirnati embalaži, na primer moka, je najbolje tudi kasneje hraniti na enak način ali pa v podobni embalaži (na primer v »žaklju« iz blaga, kot so ga za moko uporabljali nekoč). Zakaj? Ker je za dobro shranjevanje živil v tem primeru pomemben zrak – pravijo, da mora moka »dihati«.

Bombažna vreča za moko

Sladkor in moko je najbolje shranjevati v bombažnem žaklju.

Prisotnost oziroma odsotnost zraka je pomembna tudi za shranjevanje živil, kot so kava in mnoga druga živila v zrnati oziroma drobno mleti obliki, še posebej, kadar je pri njih od prisotnosti zraka odvisno tudi obdržanje oziroma razvoj arome.

Shranjevanje živil, ki se hitro pokvarijo

Med živila, ki se najhitreje pokvarijo oziroma lahko hitro predstavljajo tveganje za zdravje, spadajo v prvi vrsti meso in ribe. Meso je treba hraniti v hladilniku in ga porabiti, preden dobi struktura mesa zelenkast lesk (pri rdečem mesu), če ga ne nameravamo porabiti v nekaj dneh, pa ga je dobro zamrzniti. Ne pozabite, da enkrat odmrznjenega mesa in rib ne smemo ponovno zamrzniti, sicer tvegamo okužbo z mikroorganizmi. Podobno kot z ribami ravnamo tudi z morskimi sadeži – tudi te uporabimo čim prej.

Zamrznjeno meso

Odmrznjenega mesa nikoli ne zamrzujte ponovno.

Tudi jajca je najbolje hraniti v hladilniku, čeprav to na primer po zakonodaji ni nujno in jih marsikje v trgovini nič več nimajo v hladilnikih.

Mleko in mlečni izdelki so danes večinoma tako obdelani, da imajo podaljšan rok trajanja. Če so zaprti, so večinoma uporabni še nekaj dni po preteku.

Kako hraniti sadje in zelenjavo?

Domači hladilnik ima za shranjevanje živil različne prostore in predale, ki so namenjeni različnim živilom. Za sadje in zelenjavo imamo na voljo predale, kjer je ravno prav hladno. Pomembno je, da pred spravljanjem v hladilnik odstranimo embalažo oziroma folijo ali plastično vrečko – tudi solata, cvetača, paradižnik in podobno morajo »dihati«. Za sadje ni nujno, da je v hladilniku, vendar mu s hlajenjem podaljšamo čas uporabe. Če ga imamo v košarici na pultu, pričnejo vitamini in minerali v njem hitreje propadati.