Kako zaslužiti Michelinovo zvezdico?

Vsi smo že slišali za Michelinove zvezdice, ki jih povezujemo z vrhunskimi restavracijami. Le posamezniki pa vedo natančno povedati, kaj sploh pomenijo, od kod izhajajo in kako takšno zvezdico ujeti. Vse skupaj se je pričelo pred več kot sto leti, ko je znano podjetje iz Pariza po imenu Michelin pričelo po Evropi objavljati popotniški vodnik. S tem so želeli pripomoči k prepoznavnosti lokalnih znamenitosti.

Michelinova zvezdica

Dandanes pa Michelinove zvezdice predstavljajo statusni simbol vrhunskih mojstrovin v kuhanju. Takšnih zvezdic ni preprosto dobiti. Podelijo se zgolj najboljšim restavracijam v mestih, ki s tem močno pridobijo na časti in si naredijo vrhunsko reklamo.

Pomen Michelinovih zvezdic

Številni lastniki restavracij hrepenijo po prejetju Michelinovih zvezdic. To bi zanje pomenilo posebno priznanje, da sodijo v sam svetovni kulinarični vrh. S tem se restavracija s svojo ponudbo postavi tudi na svetovni zemljevid.

Ena Michelinova zvezdica pomeni, da gre za zelo dobro restavracijo v svoji kategoriji. Dve pomenita, da je restavracija odlična in se vanjo splača zaviti s poti. Tri takšne zvezdice pa pomenijo vse, kar si lahko v kulinariki zamišljate pod besedo vrhunsko.

Še druge nagrade Michelin

Zvezdice niso edina nagrada, ki jo Michelin podeljuje po svetu. Kuharski mojstri in restavracije lahko prejmejo še druge nagrade. Med drugim posebno trajnostno nagrado oziroma zeleno zvezdico. Takšne zvezdice se podeljujejo restavracijam, ki so zavezane trajnostni gastronomiji.

Trajnostna restavracija

Zeleno zvezdico dobijo restavracije, zavezane trajnostni gastronomiji.

Možno je prejeti še znak Bib Gourmand, priporočilo Michelin, posebno priznanje in poročilo. Znak Bib Gourmand je nagrada za izredno kulinariko po dostopnih cenah.

Zavrnitev Michelinovih zvezdic

Sliši se neverjetno, a Michelinove zvezdice se lahko tudi zavrnejo, in to ne glede na to, da takšno priznanje za restavracijo pomeni izjemno čast in priznanje. Ena od londonskih restavracij je na primer leta 2011 prejela zvezdico Michelina, a je njihova glavna kuharica prosila za odvzem.

Razlog za kuharičino zavrnitev so bile pritožbe gostov, ki so pričakovali formalno ter elegantno postrežbo, ki pa se na žalost ni skladala s filozofijo restavracije. Podobnih zgodb je še kar nekaj.

Države z restavracijami s tremi Michelinovimi zvezdicami

Tri zvezdice Michelina torej pomenijo, da je obisk restavracije za gosta pravo doživetje glede hrane, vina, interierja ter postrežbe. Na koncu se seveda pričakuje tudi zelo visoka cena.

Kar nekaj držav se lahko pohvali z več restavracijami, ki so prejele vse tri Michelinove zvezdice. To so na primer Švedska, Francija, Japonska, ZDA, Švica in Italija. Slovenija pa se do sedaj lahko pohvali s kar nekaj restavracijami, ki so dobitnice ene zvezdice.