Kako pripravimo okusne ameriške palačinke?

Preko luže se marsičesa lotevajo drugače kot mi. Tako kot je zanje nogomet precej drugačna igra kot za nas, so tudi njihove palačinke povsem drugačne od naših. No, nekaj le imajo skupnega – oboje so slastne!

Ameriške palačinke so tako kot naše pripravljene v ponvi, vendar so po videzu povsem drugačne. So debele in puhaste, torej bolj spominjajo na carski praženec, ki smo ga pozabili zdrobiti. To so zanje »pancakes« oziroma ponvičniki, našim palačinkam, ki so tanke in jih je možno zdrobiti, pa pravijo »crepes«, za kar so si izposodili kar francosko poimenovanje.

Ameriške palačinke

Naše, evropske palačinke, so slastne predvsem zato, ker jih lahko namažemo oziroma nadevamo. Ameriške palačinke pa se jedo povsem drugače. Spečemo jih samostojno ali v testo dodamo borovnice, jih po peki zložimo na kup, nato pa prelijemo z javorovim sirupom, obložimo s sadjem in smetano.

Kako velja pripraviti ameriške palačinke?

Povsem enostavno je. V klasično maso za palačinke je treba dati več moke, da je ta gosta, prav tako pa je nujno dodati pecilni prašek, ki bo poskrbel, da bodo palačinke v ponvi lepo narasle in se bodo lepo dvignile. V testo lahko dodate tudi vaniljo in seveda borovnice, nikar pa ne dodajajte sladkorja, sicer bodo palačinke pri peki preveč potemnele.

Ameriške palačinke je potrebno peči počasi in pri nizki temperaturi, zato plin pošteno zmanjšajte. Pri močnem ognju se vam bo zunanjost že žgala, notranjost pa bo surova in palačinka ne bo narasla. Bodite torej potrpežljivi in pri majhnem plamenu počakajte, da se palačinka spodaj lepo zlato obarva, zgoraj pa se naredijo mehurčki in preko njih že kožica, šele nato palačinko obrnite. Ameriške palačinke lahko pečete tudi na maslu, da bodo še bolj slastne.

Da bi bila peka čim bolj enakomerna, pazite, da palačinke ne bodo prevelike. Premer naj bo okoli 15 centimetrov, sicer bo peka neenakomerna.

In zakaj je treba ameriške palačinke jesti z javorovim sirupom? Pravzaprav to ni nujno, a ko ga boste enkrat poskusili, boste nad njim navdušeni. Glejte le, da bo kakovosten, pri njegovi uporabi pa bodite zmerni, sicer ga boste hitro zaužili preveč in se vam bo to poznalo pri kilogramih.

Ameriška palačinka z javorovim sirupom

Če želite, da bodo vaše ameriške palačinke nekaj posebnega, jih poskusite kdaj pripraviti tudi z dodatkom polnozrnate ali pirine moke, namesto borovnic pa lahko daste v testo tudi domače jagodičevje. Vsekakor bodo teknile tudi z domačim sladoledom.