Viseče mreže za udoben počitek v naravi

Ste doslej pomislili na to, kako prijetno je guganje v objemu viseče mreže, zgolj takrat, ko ste se odpravili na družinski dopust na morje?

Viseče mreže

Se tudi vi radi pozibavate v viseči mreži, medtem ko poslušate zvoke morja?

Zagotovo je res, da mreža pred počitniško prikolico ali poleg šotora lahko odlično služi za poležavanje v senci s knjigo v roki, vendar pa viseča mreža v osnovi ni prišla v našo, »zahodno« kulturo zaradi uživanja in lenarjenja. Prinesli so jo pionirji, raziskovalci daljnih dežel, ki so se prvi spoznali s takšnim načinom spanja pri ljudstvih in narodih, kjer je bilo spanje precej drugačno kot pri nas. Večinoma so spali na prostem ali v stavbah, ki niso zagotavljale toliko varnosti kot naše. Viseče mreže so torej primerne za vse, ki imajo radi avanture, odkrivanje neznanega in predvsem gibanje v naravi!

Tudi danes so viseče mreže lahko v svoji »stari« vlogi

Zakaj so v nekaterih deželah sveta za spanje nekoč uporabljali viseče mreže, ne pa postelje? Iz povsem enakih razlogov, kot jih lahko še danes.

Viseča mreža v vrečiViseče mreže so prenosne in kadar so spravljene v vrečo, so precej majhne, lahke, enostavne za prenašanje. Odprave nekoč niso vodile od hotela do hotela, zato je bilo prenočevanje na poti mogoče le v viseči mreži. Današnji pohodniki imajo za večino običajnih razmer pogoste raje spanec v šotoru, vendar je ta pravzaprav boljši le takrat, kadar se je potrebno zaščititi pred padavinami. Spanje v mreži je namreč precej bolj udobno. Dvignjeni smo s tal, kar pomeni, da ne občutimo njihovega hladu, poleg tega pa se nam ni treba obremenjevati s tem, da bi ležali na trdem. Če je hladno, se lahko na viseče mreže poleg kakšnega običajnega pregrinjala vedno namesti tudi odeje ali toplo spalno vrečo.

Razlog, da so se viseče mreže uporabljale tudi v bivališčih, pa je bila varnost. V naravi nas lahko spanje v mreži reši težav z mravljami in drugimi zverinicami, ki lezejo po tleh, tudi v domovih pa so se za spanje v mrežah odločali zaradi živali – predvsem zaradi kač in drugih smrtonosnih bitij. Danes sicer povprečen človek ne potuje pogosto v dežele, kjer bi ga ponoči lahko ogrožali nevarni plazilci, a biti dvignjen nad vsa bitja, ki ponoči lazijo naokoli, ni nikoli preveč.

Izbor viseče mreže za sodobne avanture

Sodobne viseče mreže so na voljo v mnogih različicah. Če vas zanimajo podrobnosti, si lahko nekaj o teh preberete tudi pri proizvajalcu La Siesta, katerega proizvode lahko kupite tudi pri nas, na primer v spletni trgovini hud.si.

  • Viseča mreža La Siesta Copa

Odločite se lahko za viseče mreže s končnimi letvami, ki so najbolj primerne takrat, ko jih boste dlje časa imeli na enem mestu, ter tiste brez letev, ki se hitro pospravijo in imajo majhno prostornino. Mreže so različnih širin (tudi za več oseb), lahko so iz bombaža ali vodoodpornega materiala, za manj ugodne razmere pa so odlične tudi tiste, ki so podložene. Glede vzorcev in barv pa tako ni težav. Hitro boste našli takšno, ki se vam bo najbolj dopadla.