Želite opraviti izpit za voditelja čolna?

Izpit za voditelja čolna je vsekakor priporočljiv za vse, ki se radi podajo na morje v takšnem ali drugačnem plovilu. Nujen je za tiste, ki imajo svoj čoln ali jadrnico, priporočljiv pa tudi za tiste, ki si želijo kje daleč na dopustu izposoditi vodni skuter ali se morda tudi v kajaku odpraviti na malo daljšo pot po vodi – od zaliva do zaliva, od otočka do otočka.

Izpit za voditelja čolna

Želite upravljati plovilo dolžine do 24 m? Potrebovali boste izpit.

Zakaj? Ker izpit za voditelja čolna ni zgolj zakonska obveza, ki ji morajo slediti vsi lastniki oziroma vozniki plovil, temveč prinese tudi obilico praktičnega znanja, ki pride na morju še kako prav.

Kako poteka izpit za voditelja čolna?

Priprave na izpit se vedno pričnejo s teoretičnimi predavanji, med katerimi se naučite vse osnove, ki jih mora poznati pomorščak. Predavanja obsegajo kar nekaj ur, znanje pa podajajo strokovnjaki s področja pomorstva, ki vam zagotavljajo, da boste ob koncu lahko znanje z njihovo pomočjo tudi primerno utrdili. Izpit je namreč uraden in poteka pred komisijo Uprave za pomorstvo, torej z njim ni šale.

Izpit za čoln

Izpit za čoln poteka pred komisijo Uprave za pomorstvo.

Če želite, pa si lahko v šolah za voditelje čolna in jadranje, na primer v jadralni šoli Gibanca v Portorožu, istočasno pričnete nabirati tudi praktično znanje v okviru tečaja jadranja, kjer boste preizkusili najrazličnejše situacije na morju, predvsem pa boste po tem usposobljeni, da se sami podate na morje z jadrnico. Obvladali boste namreč vse manevre vožnje z motorjem in jadri, se naučili različnih načinov pristajanja v marini, ob boji in sidranja.

Kaj se naučite na tečaju za izpit voditelja za čolne?

Tiste teoretične teme, ki jih je potrebno kasneje znati uporabljati v praksi, so pravila o izogibanju trčenja na morju, pomorski predpisi, osnove navigacije, osnove motoroznanstva, mornarska dela in veščine ter osnove meteorologije. To pomeni:

  • da se boste naučili tudi v slabi vidljivosti naučiti prepoznati plovilo in njegovo dolžino ter smer vožnje glede na njegove luči,
  • da boste vedeli, kdaj lahko izplujete in kdaj tvegate, da se vreme pošteno obrne,
  • da boste znali narediti primerne mornarske vozle za vsak namen,
  • da vam ne bo treba na morju nikoli klicati pomoči zgolj zato, ker je motor na motornem čolnu iz neznanega vzroka pričel kašljati in je ugasnil.

Celo z navtičnimi kartami in risanjem nanje ne boste imeli nobenih težav!

Teoretično znanje si lahko pridobite na kar nekaj lokacijah, a priporočamo vam, da na spletu preverite ŠD Gibanca – izpit za voditelja čolna, saj vam pri njih zagotavljajo, da predavatelji, ki imajo več kot trideset let izkušenj, teorijo podajajo skozi praktične primere, ki so še kako zanimivi in poučni, torej se vam nikakor ne bo zdela suhoparna.

Ne izplača se izogibati znanju!

Marsikdo ob nakupu motornega čolna, ki ga želi uporabljati teden ali dva na dopustu, niti ne pomisli, da je treba najprej opraviti tečaj. Vendar je to nujno. Izpit za voditelja čolna vas ne bo rešil le kazni, temveč vam bo predvsem dal dovolj znanja in samozavesti, da se boste na morju znašli v vsaki situaciji.

Nesreča na morju

Izognite se nesreči na morju, ki je lahko še kako nevarna.

Kar priznajmo, da ni prijetno, če želimo družino peljati v bližnji zalivček, pa se nam pri tem pripeti kaj nepričakovanega. Vedno je bolje biti pripravljen in ravnati preventivno, saj je lahko morje hitro zahrbtno, če se že znajdemo v težki situaciji med valovi, pa je potrebno vedeti, kako jo lahko na najboljši način rešimo in tako zagotovimo varnost sebi ter svoji družini.