Je hitro učenje tujih jezikov učinkovito?

Nekateri pravijo, da je učenje tujega jezika v kratkem času popolnoma nemogoče, drugi pa so prepričani, da je hitro učenje tujih jezikov danes nekaj povsem možnega, saj se pri tem uporablja inovativne pristope, ki nimajo nobene povezave z zastarelimi didaktičnimi metodami.

Hitro učenje tujih jezikov

Kaj je res? Je hitro učenje tujih jezikov realnost?

Res je, da je učenje danes precej drugačno, kot je bilo nekoč. Sodobne metode omogočajo, da se vsega učimo hitreje, na bolj enostaven in tudi bolj osebno prilagojen način, saj individualizacija omogoča, da si stvari zapomnimo ter jih razumemo na najboljši možen način. Da je hitrejše učenje realnost, opažajo tako vzgojiteljice v vrtcih kot učitelji v šolah. A da bi to dejansko pomenilo, da je treba zgolj tleskniti s prsti, pa že govorimo tuj jezik?

Nemogoče. Hitro učenje tujih jezikov vsekakor ni »instant« učenje in vsekakor ni enostavno. Še vedno velja, da se brez muje niti čevelj ne obuje, pa naj gre za učenje v kakršnem koli stanju zavesti, s kakršnimi koli pristopi, in s katerimi koli sodobnimi učnimi pripomočki. Če bi takšno učenje obstajalo, bi vsi obvladali tuje jezike. Oziroma bi se tovrstnega učenja posluževali tudi na drugih področjih.

Hitro učenje tujih jezikov ponuja možnost, da se jezika naučimo hitreje, kot bi se ga v klasičnem tečaju, vsekakor pa še vedno ne preko noči. In prav tako še zdaleč ni najhitrejše oziroma najboljše. Če se odpravite v tujino in živite v okolju, kjer govorijo tuj jezik, ter ste v njem prisiljeni vsak dan komunicirati, ga boste še vseeno osvojili veliko hitreje, prav tako pa bo vaše znanje precej širše.

Tečaj tujega jezika

Tečaji, ki obljubljajo hitro učenje tujih jezikov, so torej v prvi vrsti draga priložnost, da se jezika naučite hitreje, kot bi se ga na klasičnem tečaju – a če pri tem ne boste motivirano sodelovali, vsekakor ne pričakujte rezultatov. Znanja se pač ne da vcepiti v glavo.