5 nasvetov za hitrejše učenje

Se radi učite? Če ste prikimali, vam najverjetneje ni težko dlje časa sedeti za mizo in si izpisovati ključne stvari, ki jih boste morali znati na izpitu. Žal pa vas čas pogosto priganja, saj se ukvarjate še z veliko drugimi stvarmi, ki jih morate čez dan poleg učenja nujno opraviti.

Nasveti za učenje

Vas zanima, kako se snovi za kontrolko ali izpit naučiti hitreje?

Če želite določeno snov nekega predmeta čim hitreje in hkrati tudi dobro usvojiti, boste morali slediti določenim pravilom, ki vam bodo to zagotovo omogočala. V nadaljevanju vam zato navajamo 5 ključnih nasvetov za hitrejše, lažje in tudi bolj kakovostno učenje.

1. Pripravite si dober načrt z jasno zastavljenimi cilji

Še preden sedete za mizo, na kateri je kup gradiva, ki ga morate predelati le v nekaj dneh, si na list papirja napišite, kako boste snov predelovali po dnevih. Celotno snov si razdelite na enake dele za vse dni.

Zadnji dan ne vključujte v učenje nove snovi, ampak ga izkoristite za ponavljanje in utrjevanje. Za zadnji dan pred izpitom je dobro, da na vse skupaj nekoliko pozabite in se raje odpravite na krajši izlet. Zvečer, ko se vrnete, pa v roke vzemite ključne izpiske in jih pred spanjem vsaj dvakrat preberite.

2. Pred učenjem se naužijte svežega zraka

Pred vsakim učenjem si privoščite vsaj pol ure sprehoda nekje v lepi naravi, na primer ob kakšnem jezeru ali reki. Lahko se odpravite tudi na tek ali pa se sredi narave usedete kar na tla in nekaj časa posvetite misli na to, kako prijetno učenje vas čaka.

Svež zrak učenje

Svež zrak zelo pozitivno vpliva na delovanje vaših možganov.

Svež zrak in lepa narava bosta na vaše razumevanje nove snovi zelo dobro vplivala. Snov boste zagotovo hitreje dojemali, saj so tudi vaše sive celice vesele svežega zraka in vaše telesne aktivnosti.

3. Uživajte lahko hrano in pijte čim več tekočine

Uživanje določene vrste hrane in pijače izjemno dobro vpliva na zdravje. V času učenja oziroma pred izpiti zato posegajte le po lahki in čim bolj zdravi hrani. Čeprav bi v tem času najraje pojedli prav vse sladkarije, ki jih hranite doma, pa se raje zadržite, saj vam bo sladkor le škodoval. Raje si na primer privoščite žlico ali dve medu, ki vam bosta zelo dobro deli in boste hitro pozabili na čokolado.

Med učenjem popijte čim več vode ali nesladkanega čaja. Lahko sicer pijete kavo, toda v zmernih količinah. Kava naj bo nesladkana. Izogibajte pa se nezdravim energijskim napitkom, ki vas pogosto delajo samo še bolj živčne. Med učenjem  lahko tu in tam pojeste pest oreščkov, kar zelo dobro vpliva na možgane.

4. Odpovejte vse prijateljske zmenke

Če želite, da bo vaše učenje oziroma usvajanje snovi potekalo hitreje, v času intenzivnega študija odpovejte prav vse zmenke, ki bi vam bolj kot ne samo kradli čas. Čeprav tudi v tem času potrebujete pogovor s svojimi najbližjimi, morda v veliko večji meri kot v drugih situacijah, pa se poskušajte orientirati na učenje.

Ko boste uspešno opravili izpit, pa svoje prijatelje le povabite na pijačo in jim povejte, kako je potekal izpit in kako je bil profesor navdušen nad vašim znanjem.

5. Med učenjem poslušajte instrumentalno glasbo

Primerno izbrana glasba lahko zelo dobro vpliva na dojemanje učne snovi in tudi na hitrost. Poiščite si ustrezno glasbo in jo predvajajte v ozadju. Naj ne bo preglasna in niti ne pretiha. Če nimate prave ideje, katera vrsta oziroma zvrst glasbe je najprimernejša za to, lahko posežete kar po klasični glasbi, ki vam bo zagotovo prijala.

Želimo vam torej čim hitrejše in odlično učenje ter veliko uspeha pri opravljanju izpitov.

Še več nasvetov za učenje: https://www.nasveti.net/nasveti-za-ucenje