Klasične igrače za otroke

Otroške igrače se z leti spreminjajo in delež igrač, ki temeljijo na sodobni tehnologiji, se iz leta v leto povečuje. Kljub temu pa ostajajo priljubljene tudi klasične igrače za otroke, ki so jih poznali že naši starši, in imajo še vedno izjemno visoko didaktično vrednost, saj kljub svoji navidezni preprosti obliki skrbijo za razvoj marsikatere spretnosti, ki jo je nujno osvojiti v najzgodnejšem obdobju.

Klasične igrače za otroke

Med igrače za otroke in otroške igralne ali športne pripomočke, ki ne bodo šli nikoli iz mode, spadajo:

1. Družabne igre. Nekatere se igrajo na igralni plošči, druge so karte, domino, mikado in podobno. Te večinoma učijo strategije, štetja, socializacije in podobnih osnovnih prvin. Pri njih je seveda najbolj pomembno to, da se igrajo v družbi, torej pomagajo pri komunikaciji in povezovanju z drugimi.

Domino

2. Igrače za sestavljanje. Med te lahko prištevamo tako klasične sestavljanke (puzzle), vstavljanke in tudi najrazličnejše kocke. S temi otroškimi igračami se najmlajši učijo strategije, prepoznavanja oblik, orientacije, osnov arhitekture (statike), kombinacije in podobno.

3. Vozila za igro. Avtomobilčki in vlakci, ki so bili nekoč izdelani iz lesa, danes pa so lesena vozila večinoma v višjem razredu, medtem ko so plastični izdelki veliko cenejši, lahko otroka zamotijo za ure in ure, spodbujajo pa domišljijsko igro. Če so opremljena še z deli za sestavljanje cest in železnic, je lahko igra še veliko bolj kreativna.

Leseni avtomobilčki

4. Kolesa in poganjalci. Spodbujajo motoriko, saj so bistveni za koordinacijo v prostoru in ravnotežje. Zagotavljajo veliko gibanja in veljajo za otrokovo prvo samostojno prevozno sredstvo, zato so to otroške igrače, brez katerih si otroštva gotovo ne moremo predstavljati.

5. Punčke in lutke. Od punčk iz cunj so se igrače za otroke najprej razvile v plastične punčke in dojenčke, sedaj pa so ponovno v modi tiste iz blaga. K njim moramo prišteti še ročne in naprstne lutke, ki še pogosteje spregovorijo in pomagajo pri igri vlog.

Naprstne lutke

6. Žoge, kolebnice in hulahopi. Igrače, ki so pravzaprav športni pripomočki, poznamo že izjemno dolgo, vsako leto pa dobimo še kaj novega. Najprej so se klasiki pridružile kotalke, rolke, keglji …

7. Pripomočki za risanje in ustvarjanje. Tudi te igrače za otroke so lahko klasične, na primer barvni svinčniki in krede, ali pa povsem sodobne, kot so table riši-briši ter razne prste barve in »čarobne« mase za ustvarjanje. Z njimi se spodbuja otrokovo kreativnost, pogosto pa so pripomoček tudi za druge igre, na primer za risanje polja za ristanc ali »zemljo krast’«.