Originalni in neoriginalni tonerji – razlika v ceni

Da blagovna znamka ni vse in da se za znanim imenom ne skriva nujno tudi višja kakovost, vam je gotovo vsem dobro znano. Presenetljivo pa je, koliko so ljudje pripravljeni plačati zgolj zato, ker verjamejo drugače – ker jim znamka pomeni vse.

Tonerji - razlika v ceni

Veste, kolikšna je razlika v ceni med originalnim in neoriginalnim tonerjem?

Kljub temu, da se debata o originalih in neoriginalih ter razliki v njihovi ceni in kakovosti nanaša na različna področja, si bomo danes za primer vzeli povsem običajen predmet, ki je potreben v vsaki pisarni. Da, naše razmišljanje bodo okupirali tonerji za laserske tiskalnike, ki marsikateremu podjetniku predstavljajo velik finančni zalogaj. Pravzaprav tolikšnega, da se mnogokrat ne odloči za original, temveč raje za generično izvedbo.

Koliko dražji so originalni tonerji?

Za lažji prikaz smo se odločili za izbiro enega samega modela, ki se pri nas precej pogosto uporablja, to je toner za tiskalnik HP z oznako HP 285A 85A. Gre za kasetni toner za tisk v črni barvi. Obiskali smo trgovino s kartušami in tonerji ter vnesli številko modela, pri čemer smo dobili štiri različne zadetke. Prvi zadetek nam je ponujal originalni HP toner, ki nam je na voljo za 69,85 evra. Sliši se veliko, kajne? Nekoliko se lahko prihrani, če se odločimo za dvojno pakiranje, torej nakup dveh enakih tonerjev hkrati, pri čemer je cena 114,51 evra. To pomeni, da pri dveh tonerjih prihranimo 25,19 evra.

Tonerji HP 285A 85A

Razliko v ceni smo ponazorili na tonerju HP 285A 85A.

Kaj pa neoriginalni tonerji? Tudi tu je bil na voljo enojni ali dvojni nakup, a bolj kot to je našo pozornost pritegnila oznaka XL, ki pomeni večje polnjenje. Neoriginalni toner modela HP 285A 85A je tako obljubljal, da lahko z njim natisnemo kar 2.500 strani – in to je pravzaprav ogromno! Za nakup posamičnega neoriginalnega tonerja bi sicer odšteli 19,52 evra, za dvojno pakiranje pa 36,60 evra. To pa je prihranek!

Kaj pa kakovost? Za to bi bilo potrebno dejansko primerjanje med dolgoročno uporabo, a marsikdo se povsem zadovolji s tem, da proizvajalec jamči za dobro delovanje neoriginalnih tonerjev z garancijo.