Brusilnik – glavni pripomoček za obnovo pohištva

Kljub temu, da je brusilnik običajno orodje, s katerim rokujejo predvsem moški, največkrat pa se verjetno uporablja pri obdelavi kovin, ga znajo s pridom uporabljati tudi ženske. To je na nedavni razstavi dokazala tudi mlada umetnica, ki se ukvarja z renovacijo in »nadgradnjo« starega pohištva. Kako? Tako, da v prvi vrsti uporabi kotni, rotacijski ali vibracijski brusilnik, in pohištvo »sleče do skeleta«, kot se je sama izrazila.

Brusilnik

Ana z brusilnikom oblikuje unikatno pohištvo.

Štiriindvajsetletna Ana iz Posavja se že nekaj let ukvarja z izdelavo unikatnega pohištva, ki nastane iz starih pohištvenih kosov, katerim vdahne novo dušo. Pri svojem ustvarjanju najprej uporabi brusilnik in se z njegovo pomočjo znebi stare barve z lesa, nato pa poskrbi za zanimive poslikave. Lesu pogosto dodaja tudi najrazličnejše kovine, ki jih obdela na različne načine – njen brusilnik je uporaben tako za vzorce, ki spominjajo na polkroge in lune, kot tudi za različno matiranje ter poliranje kovine. Prav brusilnik, na katerega poleg plošč za brušenje vpne tudi plošče za poliranje, ji namreč omogoča tudi obdelavo kovin do visokega sijaja.

Kotni brusilnik

Pri delu si Ana pomaga tudi s kotnim brusilnikom Graphite.

Kdo pa so Anine stranke? Pravi, da jih zaenkrat še ni veliko, saj so njene umetnine javnosti še premalo znane, želi pa si, da bi jo na razstavi opazilo čim več ljudi tako iz Posavja kot drugih delov Slovenije ter prepoznalo njeno unikatnost. »Zame ni lepšega kot izražanje prek uporabnih izdelkov, brez katerih v vsakdanjem življenju ne gre. S svojim pohištvom dajem sodobnemu bivanju zanimivo noto, saj kombiniram staro, reciklirano pohištvo z novimi poslikavami in nadgradnjami v kombinaciji z drugimi materiali. In za obdelavo ne uporabljam zgolj čopiča in barve, kot bi pričakovali od ženske – veliko pogosteje pri meni v delavnici brni brusilnik in pojejo žage. Edino varjenja se ne lotim sama – kadar je potrebno, se obrnem na znanca, ki je pri tem resnično spreten,« nam je povedala.