Laserski razrez pločevine

Strokovnjaki za gradnjo in arhitekturo so že vajeni, da s pomočjo sodobnih tehnologij predstavljajo vedno nove, sodobne in domiselne oblike, ki navdušujejo tako s svojo estetsko podobo kot praktično vrednostjo. To jim omogočajo tako novi materiali, predvsem umetne mase in ponovno odkriti oziroma »osveženi« naravni materiali, prav tako pa tudi najrazličnejši postopki obdelave teh materialov. Večino teh smo dobili zavoljo razvoja računalništva in novih dognanj v znanosti ter strojništvu. In med te zagotovo sodi tudi laserski razrez najrazličnejših tipov kovinskih polizdelkov.

Laserski razrez pločevine

Razrez z laserjem je hitrejši, cenejši in mnogo bolj natančen.

Nekoč se je kovinske oziroma pločevinaste polizdelke obdelovalo z vrtalnimi stroji in žagami, kar pa je precej omejevalo način obdelave oziroma ni dopuščalo veliko možnosti. Pločevino je bilo bolj kot ne mogoče zgolj odrezati v ravni liniji ali vanjo vrtati luknje. Laserski razrez pa je poskrbel, da se s kovinskimi polizdelki lahko dobesedno poigravamo. Režemo lahko najrazličnejše oblike in vzorce.

Vse prednosti, ki jih nudi laserski razrez, so pred časom prikazali na enem od sejmov, namenjenih kovinski industriji oziroma oblikovanju kovin, kjer so se domislili prav posebnega razstavnega prostora. Svoje »stojnice« niso postavili z uporabo klasičnih predelnih sten in pultov, temveč so za graditev stojnice uporabili pločevino. Pri tej so se predhodno poigrali in poskrbeli, da je laserski razrez iz trdega in 10 mm debelega materiala ustvaril lahkotno čipko, za katero je težko verjeti, da je dejansko izdelana iz pločevine. Tako je proizvajalec strojev za laserski razrez pločevine s samim razstavnim prostorom dokazal, kaj vse je možno početi z njegovimi stroji oziroma kako lahko tudi pločevina pridobi na estetiki.

Stroj za laserski razrez

Stroj za lasersko rezanje Prima Power (Platino 1530).

Predelne stene iz plošče, ki je dejansko trdna pločevina, vanjo pa izrezane prefinjene podobe, ki omogočijo pogled tudi na drugo stran, kadar nanje pade svetloba, pa se skozi njih rišejo čarobne sence – le kdo si ne bi želel česa takšnega v svojem poslovnem prostoru ali celo v svojem domu?

Kakor koli, šlo je zgolj za prezentacijo, ki kaže, za kaj vse se lahko uporablja laserski razrez, in da ta dejansko nima meja, če le imamo domišljijo. Če se želite podrobneje pozanimati o prednostih, ki jih prinaša laserski razrez pločevine, si oglejte spletno stran https://www.kovinc.si/storitve/laserski-razrez-plocevine, kjer boste našli tudi več tehničnih podatkov ter slik procesa laserskega razreza.