4 nasveti za nakup popolnih smučarskih čevljev

Smučarski čevlji so ključen del opreme vsakega smučarja. Poleg tega, da zagotavljajo edino vez s smučmi in s tem s snežno podlago, skrbijo tudi za varnost naših nog ter odločajo o tem, kako udobno se bomo na smučeh počutili. Na smučišču si želimo uživati, pri čemer pa nam niso v pomoč smučarski čevlji, ki tiščijo, niso dovolj gibljivi itd.

Izbira smučarskih čevljev

Pomembna karakteristika smučarskih čevljev je njihova trdota (FLEX).

Ne gre kupovati samo po znamki in številki noge. Pomembne lastnosti so trdota, dolžina samega čevlja in širina. Imate širok ali visok nart? Pri običajni obutvi je to dokaj nadležno, v napačnih smučarskih čevljih pa celo nevzdržno. Preverite spodnje nasvete za nakup popolnega para smučarskih čevljev.

1. Kakšno trdoto izbrati?

Marsikdo v prvem koraku pričakuje ustrezno izbiro velikosti čevlja, a to je jasno že samo po sebi, čeprav imamo nekaj nasvetov za vas tudi v tem delu. Trdota smučarskega čevlja vpliva na to, koliko sile boste potrebovali pri upogibanju smučarskega čevlja v smeri naprej.

Moški smučarski čevlji Nordica Sportmachine 100 (2023)

Moški smučarski čevlji Nordica Sportmachine 100 — Extremevital.com

Gre za FLEX, pri čemer se upošteva moč, fizično pripravljenost, način smučanja in težo smučarja. V tem pogledu lahko razdelimo smučarje na agresivne rekreativne smučarje (težji, bivši tekmovalci), dobre smučarje in začetnike. Trdota smučarskega čevlja se oceni s FLEX indeksom od 60 do 140+. Za najzahtevnejše smučarje torej pride v poštev FLEX 130 ali več, za začetnike pa med 60 in 100.

2. Velikost smučarskega čevlja

Če smo pri nakupu obutve vajeni izbirati glede na svojo številko, lahko v tem primeru to kar pozabimo. Bolj pomemben bo podatek velikosti notranjega dela čevlja v milimetrih. Vse skupaj sploh ni tako zapleteno, kot se sliši, saj lahko do svoje številke v milimetrih pridete kar doma.

Ženski smučarski čevlji Fischer RC One (2023)

Ženski smučarski čevlji Fischer RC One — Extremevital.com

Z boso nogo in s prsti stopite do stene ter izmerite razdaljo do konca pete. To bo prava dolžina, ki pa ji dodajte še 2 do 3 mm. Gre za del, ki ga zasedajo debelejše nogavice, nekaj prostora potrebujete tudi za gibanje noge pri nagibanju naprej z zapetim smučarskim čevljem. Čevlje v trgovini vedno preizkušajte skupaj z nogavicami, kakršne boste nosili tudi na smučišču.

3. Širina smučarskega čevlja

Širina in višina narta vplivata na to, kako udobno se počutimo v svojih obuvalih. Ker se te dimenzije razlikujejo od osebe do osebe in nimajo nikakršne zveze s številko noge, so proizvajalci smučarskih čevljev pripravili nekaj različnih modelov, med katerimi lahko vsak poišče najbolj ustreznega zase.

Otroški smučarski čevlji Salomon S MAX Jr 60T (2022)

Otroški smučarski čevlji Salomon S MAX Jr 60T — Extremevital.com

V resnici se lahko v tem delu zanesete na dve preizkušeni zadevi. Prva se nanaša na počutje v samem čevlju, druga pa je pomoč prodajalca na prodajnem mestu. Zastavite mu vsa vprašanja, na katera ne poznate odgovora, in dovolite, da vam pomaga s svojim znanjem in izkušnjami. Le na ta način boste izbrali idealen model zase in na smučišču zgolj uživali.

4. Čevlji po meri

Na srečo so določeni modeli smučarskih čevljev do neke mere precej prilagodljivi. V primeru da nikakor ne najdete ustreznega modela, pa lahko na koncu vendarle postorite še marsikaj. Za idealno lego noge v smučarskem čevlju lahko poskrbite s po meri izdelanimi vložki, večino čevljev pa je mogoče do neke mere še obdelati (obrusiti). Po dolžini in širini se smučarski čevelj lahko obdela tudi s toploto, saj so narejeni iz plastike.