3 napake pri izbiri snowboard opreme

Če se želite pričeti ukvarjati z deskanjem na snegu, za začetek potrebujete ustrezno opremo. Na vrhu seznama so primerna deska z vezmi, snowboard čevlji oziroma buci, hlače, jakna, rokavice, priporočljiv je tudi ščitnik za hrbet. Opremo si za prvo silo lahko izposodite v nekaterih specializiranih prodajalnah s tovrstno opremo. Za nakup čisto svoje opreme pa se lahko odločite tedaj, ko ste prepričani, da vam je deskanje na snegu pisano na kožo.

Snowboard oprema

Če ne želite pregloboko seči v žep, je lahko dovolj dobra izbira tudi rabljena oprema, ki je na voljo po zelo dostopnih cenah. Pazite pa, da bo vam bo prav in da bo zadosti kakovostna. Pri izbiri snowboard opreme je potrebno paziti še na kup drugih detajlov, na katere vas bomo v nadaljevanju opozorili, in sicer na podlagi najpogostejših napak.

NE SPREGLEJTE TUDI: Popoln vodič za nakup snowboard opreme

1. Buci neprimerne velikosti in trdote

Snowboard čevlji vam morajo biti ravno prav veliki. Preko čevlja se namreč na desko prenašajo vse sile, s tem pa tudi občutki za drsenje in zavijanje. Začetniki pogosto slednjega ne razumejo prav dobro, zato je toliko pomembneje, da jim pri izbiri velikosti pomaga izkušen prodajalec. Prav tako se težava pojavi pri razumevanju trdote čevljev za deskanje.

Moški snowboard čevlji K2 Ender (2023)

Moški snowboard čevlji K2 Ender (2023) homerun — Extremevital.com

Zlasti začetnikom je treba pojasniti razlikovanje med trdimi in mehkimi čevlji. Za trde je značilno, da zahtevajo izjemno veliko natančnost za učinkovit nadzor. Po drugi strani pa imajo mehki čevlji večji razpon tolerance pri gibanju. Slednje je potrebno za to, da se deska lahko obrne, ne da bi ujela rob. Začetnikom mehkoba snowboard čevljev zagotavlja, da se lahko dobro naučijo nadzorovati desko. Mehka obutev je ustrezna tudi izvajanje prostega sloga oziroma za tako imenovani park snowboarding.

2. Neprimerna izbira deske

Če ste začetnik na področju snowboardanja in o deski ne veste prav dosti, je tudi v tem primeru nujna pomoč strokovnjaka. Ta vam bo povedal, da je za vas bolje, če kupite ali si izposodite mehko desko. Njena dolžina pa bo morala biti nekje med brado in nosom. Že na začetku učenja je priporočljivo, da se učite desko voziti v obe smeri. To vam bo dalo široko nadgradnjo za druge, zahtevnejše tehnike zavijanja, prav tako tudi skokov, ki so verjetno tudi za vas najprivlačnejši.

Ženski snowboard Salomon Lotus (2022)

Ženski snowboard Salomon Lotus (2022) — Extremevital.com

Izkušeni prodajalec vas bo seveda pri izbiri snowboarda opomnil tudi na to, da morate upoštevati njeno maso in fleksibilnost. Maso predstavlja tisti del deske, po kateri se boste vozili. S težo telesa pa je povezana horizontalna fleksibilnost. Vertikalna pa pove, kakšna je trdota snowboarda. Na sploh so trše deske bolj dobrodošle za urejene proge in cel sneg, mehkejše pa za grudast in mehak sneg.

3. Premalo znanja o vezeh

Vezi so pri deskanju na snegu tisti del opreme, ki se še najbolj razlikuje v primerjavi z opremo za alpsko smučanje. Na voljo sta dva tipa. To so mehke ali lupinaste oziroma soft vezi ter ploščate oziroma hard vezi. Prva vrsta je primerna za izvajanje trikov in akrobacij ter za vožnjo po celem snegu.

Snowboard vezi Salomon Highlander (2023)

Snowboard vezi Salomon Highlander (2023) — Extremevital.com

Trde vezi so bistveno primernejše za deskanje po urejenih progah. V trde vezi se pripnejo posebni čevlji za snowboard. Lahko se pripnejo tudi turni smučarski čevlji, v skrajnem primeru pa celo običajni čevlji za alpsko smučanje.

V zadnjih letih so se precej uveljavile tako imenovane step-in vezi. Že ime kaže na to, da uporabnik vanje samo stopi in že je pripet na desko. Ker je njihova uporaba torej sila preprosta, so na trgu skorajda med najbolj zaželenimi.