Gorsko kolesarjenje za začetnike: 5 nasvetov

Vožnja s kolesom je odlična športna aktivnost, ki nam pomaga, da ostanemo v dobri formi in da uživamo na svežemu zraku. Kolesarimo lahko po mestu ter po podeželju, vendar pa takšno kolesarstvo ne nudi toliko vznemirjenja, kot ga lahko izkusimo, če se preizkusimo v gorskem kolesarstvu.

Gorsko kolesarjenje za začetnike

Gorsko kolesarjenje ponuja izjemne razglede in dobro dozo adrenalina.

Tisti, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom, zagotavljajo, da nas v gorah čaka divji svet, ki nas bo popolnoma navdušil. Ko svež zrak postane še bolj svež in hladen, ko smo obkroženi z smrekami in ko je vožnja za vsakim ovinkom bolj vznemirljiva, vemo, da smo prišli v svet gora.

Kako začeti? Če se s kolesom še nikoli niste podali v osrčje gora, se vam bo na samem začetku najbrž zdelo malce zastrašujoče. Zato je priporočljivo, da si preberete spodnje nasvete, ki so jih za vas zbrali strokovnjaki na področju gorskega kolesarstva.

1. Izberite pravo vrsto gorskega kolesa

Preden se podamo v gorsko kolesarjenje, je dobro, da se pozanimamo in odločimo, kakšno gorsko kolesarstvo bomo prakticirali. Bomo kolesarili po ravni površini ali bomo premagovali tudi vzpone? Nas bolj privlači downhill? Se želimo preizkusiti v zimskem kolesarjenju?

Gorsko kolo Specialized Rockhopper Expert 29

Pomembno je, da že vnaprej vemo, kakšno kolesarjenje bomo izvajali. Le tako si lahko kupimo primerno gorsko kolo. Ko se odpravimo v prodajalno z gorskimi kolesi, bomo namreč morali prodajalcu natančno razložiti, kaj si želimo, da nam bo lahko svetoval, katero kolo kupiti. Na voljo je več različnih modelov, zato si moramo pogledati vsak pomemben detajl, od pnevmatik pa vse do zavor.

2. Ne trošite preveč denarja po nepotrebnem

Če prvič kupujete gorsko kolo, seveda ne veste, koliko bi bilo dobro zanj odšteti. Zato se včasih začetniki odločijo za občutno predrago kolo, kar pa ni potrebno. Nikoli ni priporočljivo popolnoma zaupati tistemu prodajalcu, ki pravi, da kolesa nikakor ne smemo kupiti v običajni športni trgovini in zanj odšteti le 300 evrov.

Pri športu, kot je gorsko kolesarstvo, za katerega bomo za kolo lahko odšteli od 1.000 pa vse do 3.000 ali celo 4.000 evrov, je dobro najprej ugotoviti, ali nam takšna športna aktivnost sploh ustreza.

Upoštevamo lahko naslednje napotke:

  • Dobro gorsko kolo ne sme imeti tačke, kolutnih zavor in dvižnega krmila.
  • Imeti mora dovolj široke gume.
  • Nikakor ne sme tehtati manj kot 13 kilogramov.
  • Ne sme vsebovati plastičnih delov.

3. Obvezna je zaščitna oprema

Pri gorskem kolesarjenju je varnostna oprema izjemnega pomena. Ne samo zato, da smo v primeru nesreče varnejši, temveč zato, da se tudi počutimo veliko bolj varno in samozavestno, ko drvimo po klancu.

Kolesarska čelada Smith Venture MIPS

Uporaba čelade je seveda obvezna. Preden začnete vožnjo, se morate prepričati, da imate čelado pravilno nameščeno. Na trgu obstajata dve vrsti čelad, polna in navadna. Polno kupite le v primeru, če nameravati izvajati izredno agresivno vožnjo, kot je downhill.

Kupite si dobra očala za zaščito oči. Po poti se obrazu velikokrat približajo različne veje in ostali predmeti, ki bi vas utegnili poškodovati. Strokovnjaki tudi tu opozarjajo, da je pametno pregledati splet, kjer boste lahko našli zelo dobra zaščitna očala po ugodni ceni.

4. Obiščite različne kraje

Na voljo je ogromno različnih možnosti, kjer lahko prakticiramo gorsko kolesarstvo. Tu so smučišča, nacionalni parki, javne gozdne površine in še marsikaj bi lahko našteli. Za iskanje novih poti si lahko pomagamo z Googlom, ki nas bo takoj usmeril na najbližje poti.

Gorsko kolo Giant Trance 29 2

Več kot bomo kolesarili, prej se bomo lahko preizkusili tudi v zahtevnejših poteh, ki so običajno najlepše. Učenje gorskega kolesarjenja je podobno učenju smučanja. Če se odločimo za ta šport, bomo morali za začetek vložiti približno 500 evrov. Prvo sezono se bomo posvečali učenju, v naslednji sezoni pa bomo že preizkušali nove in vznemirljive gorske poti, ki ne bodo več tako preproste.

5. Primerna skrb za svoje kolo

Ravnanje s kolesom in skrb zanj sta ključnega pomena. Če želimo kupljeno kolo dolgo uporabljati, ga moramo tudi primerno vzdrževati. Ko se vrnemo s kolesarjenja, pa moramo kolo skrbno očistiti. Še zlasti če smo kolesarili v dežju in blatu. Vožnja je v takšnih pogojih zelo zabavna, vendar se pri njej lahko obrabijo ključni deli kolesa.

Poskrbeti moramo, da je veriga vedno dovolj namazana. S seboj moramo imeti orodje, s katerim si bomo med kolesarjenjem lahko pomagali. Potrebovali bomo ključe, rezervno zračnico in zračno tlačilko. Tako bomo popolnoma pripravljeni na vse razmere in slučaje, ki se nam bodo pripetili med vožnjo.