Simboli za pranje in sušenje perila

Kljub temu, da naj bi bile oznake za pranje in sušenje perila povsem enostavne in se jih pri pouku gospodinjstva naučimo že v osnovni šoli, ima z njimi marsikdo težave. Simbol za pranje perila, ki ima vpisano temperaturo vode, nekako še prepoznamo, z vsemi drugimi pa je križ. Kadar je potrebno pranje in sušenje perila iz bombaža in drugih običajnih tkanin, se s simboli običajno niti ne ukvarjamo. Pisano perilo po navadi peremo pri štiridesetih stopinjah, belo pri šestdesetih ali tudi več (na primer belo posteljnino in klasično spodnje perilo). Če peremo zahtevnejše stvari, na primer odeje, pletenine, športna oblačila, zimske jakne in podobno, pa je že potrebno znati dešifrirati oznake.

Pralnica perila v Luciji

V pralnici perila v Luciji so simboli za pranje perila jasno razloženi.

Če se odločite za pranje in sušenje perila v samopostrežni pralnici v Luciji, z razvozlavanjem simbolov ne boste imeli nobenih težav.

Simboli za pranje in sušenje

Zakaj je dobro vedeti, kaj pomenijo simboli za pranje in sušenje? Zato, ker lahko oblačila sicer poškodujemo. Marsikateri material se lahko ob nepravilni izbiri temperature precej skrči. V najslabšem primeru se lahko spremenijo tudi njegove lastnosti. Navadne hlače iz džinsa tako brez težav klasično peremo in sušimo. Če je džinsu dodan elastan in so hlače bolj elastične, pa visoke temperature poškodujejo elastična vlakna, in hlače so hitro neuporabne.

Simboli za pranje in sušenje perila

Zaradi napačnega razumevanja simbolov lahko med pranjem poškodujete perilo.

Še veliko bolj pomembno je, da se navodila za pranje perila in sušenje perila upoštevajo pri materialih, ki zahtevajo ročno pranje, prepovedujejo sušenje ali pa je zanje primerno le čiščenje v čistilnici. Oznake je vedno dobro preveriti, saj se hitro zgodi, da je oblačilo iz drugačnega materiala, kot smo menili, da je. Tako je na primer znano, da je za puhovke in odeje s puhom sušenje pri nizki temperaturi odlično. V tem primeru se namreč puh ne sprime v kepice. Če pa je temperatura previsoka, se lahko sušenje perila konča z neprijetnim vonjem, saj se perje oziroma puh »skuha«.

Previdnost torej ni odveč, in da ne boste ob pranju vedo klicali na pomoč svoje mame, da vas seznani s pravilnim postopkom, vam v avtomatski pralnici za pranje perila in tudi sušenje perila jasno predstavijo vse simbole. Tako je pranje brez napak, vaše perilo pa dobro ohranjeno.