5 nasvetov za izbiro popolne domene

Izbira domene je eden prvih korakov, ki ga naredimo na poti do nove spletne strani. Ker si želimo, da bi bila ta najboljša, popolna in najbolj privlačna za obiskovalce, na katere ciljamo, je jasno, da mora biti takšna tudi domena. Žal pa marsikdo ta korak naredi preveč lahkotno in stori napako, ki ga drago stane.

Da je domena zelo pomembna pri tem, kako dobro se bodo spletni uporabniki odzvali nanjo, je jasno. A kako izbrati najboljšo za svoj posel ali blog? Oglejmo si nekaj nasvetov za izbiro popolne domene, ki bo postala ime in obraz vaše nove spletne strani.

1. Bodite unikatni

Domena, ki naj bi pritegnila množice uporabnikov, mora biti unikatna. Če boste izbrali domeno, ki bo preveč podobna kakšni drugi jo bodo uporabniki zamenjevali in večkrat pristali pri konkurenci, zato razmišljajte izven okvirjev.

Unikatna domena

Ime domene mora biti unikatno in izbrano po tehtnem premisleku.

Prav tako preverite podobne domene, ko se boste enkrat že odločili. Kaj lahko se pripeti, da boste kakšno zelo podobno ali celo enako domeno z drugo domensko končnico našli že registrirano. Da bi si jo lažje zapomnili, mora domena imeti nek pomen, opisovati vaš blog ali posel.

2. Kratko in jasno

Dolge domene so sila nepriljubljene. Ne marajo jih spletni uporabniki, ker si jih je težko zapomniti, pa še precej vnašanja teksta prinaša s seboj, na drugi strani pa takšnih domen ne marajo niti spletni iskalniki. Držite se imena domene do nekje največ 8 znakov.

Kompliciranje pri izbiri domene lahko zakomplicira tudi vse ostalo, kar prinaša s seboj. Domena naj bo karseda jasna in naj nosi nek smisel. Besede, ki ne pomenijo ničesar, se ne bodo zasidrale v spomin uporabnika.

3. Bodite pozorni na slovnico

Tako kot pri pisanju različnih tekstov, se lahko napaka zapiše tudi pri izbiri domene. Preden se odločite za registracijo, bodite prepričani, da je slovnica pravilna. In ne le po vaše, preverite tudi v slovarju slovenskega jezika.

Enkrat registrirane domene žal ne morete več popravljati in boste morali v tem primeru plačati za registracijo nove, medtem ko bo ta stala neuporabljena za čas, ki ga boste zakupili (minimalno eno leto).

4. Izberite ustrezno domensko končnico

Potem, ko enkrat uspete izbrati ime domene na vrsto pride še domenska končnica, ki pa je enako pomembna kot sama domena. Ne glede na to, da so morda tiste najbolj priljubljene že zasedene in ste svojo domeno našli prosto na kakšno »čudno« domensko končnico tega ne počnite.

Če bo stran namenjena slovenskim uporabnikom, naj bo domenska končnica nacionalna, in sicer .si. Ob tem pa je vedno dobrodošlo registrirati še .com, saj bi v nasprotnem primeru lahko to storil vaš konkurent. Imate spletno agencijo? Izberite tudi .net.

5. Brez šumnikov in vezajev

Čeprav je sedaj že nekaj časa mogoče registrirati tudi domene s šumniki, pa to ne bi bila najbolj modra odločitev. Ne glede na to, da se na prvo žogo lepo sliši, pa se vprašajte, koliko podobnih domen ste do sedaj že srečali na spletu. Eno? Dve? Morda nobene?

Povsem mogoče. Domene s šumniki niso dosegle potenciala, ki jim je bil pripisan, hkrati pa lahko povzročajo težave. Poleg tega, da se spletni uporabniki na takšne domene niso privadili ali navezali, pa povzročajo sive lase lastnikom tudi pri nastavitvah spletne pošte, saj nekateri e-poštni strežniki ne znajo pravilno obdelati tovrstnih znakov.

Če že, potem si takšno domeno omislite kot dodatno v smislu spletne optimizacije in jo zgolj usmerite na domeno brez šumnikov. Prav tako pa pri izbiri domene ne vključujte vezajev, ki bi služili kot ločnica med dvema besedama. Raje izberite ime domene, ki ti dve besedi drži skupaj. Še enkrat pa velja opomniti, da naj ime domene ne bo predolgo.