Domene in kriptosfera

Investiranje v kriptovalute postaja vse bolj priljubljeno. Še posebej v Sloveniji. Če boste v tem trenutku v orodje Google Trends, ki prikazuje popularnost iskalnih poizvedb po svetu, vpisali »bitcoin«, se vam bo Slovenija prikazala na drugem mestu, takoj za Južnoafriško republiko.

Google Trends - Bitcoin

Bitcoin in druge kriptovalute so v Sloveniji zelo popularne.

Vsekakor se nam kot državi ponuja izjemna priložnost, da smo na področju »blockchain« tehnologije med vodilnimi na svetu. Do tja je sicer še dolga pot, polna ovir, prilagajanj, sprejemanj novih zakonov ipd. Zagotovo pa ne preseneča podatek, da se vse več slovenskih ekip odloča za tako imenovane ICO projekte, s pomočjo katerih želijo pridobiti zagonska sredstva za razvoj in uresničitev svojih idej.

Se s podobno zamislijo ukvarjate tudi sami? Si želite, da bi bil tudi vaš »kovanec« del seznama najbolj priljubljenih kriptovalut? Seveda ne bo šlo brez spletne strani, posledično pa tudi brez registracije domene, zakupa spletnega gostovanja in varnostnega SSL certifikata.

V današnjem prispevku vam bomo predstavili tri domenske končnice, na katerih lahko pričnete z udejanjanjem svoje poslovne ideje. Najprej bomo nekaj besed namenili daleč najbolj popularni generični domenski končnici, nato bo na vrsti vse bolj priljubljena nacionalna domena, na koncu pa vam bomo priporočili še zelo zanimivo tematsko domeno. Končno odločitev pa bomo seveda prepustili vam!

Domenska končnica .COM

Domena .COMNajbolj očitno izbiro za predstavitev spletnega projekta predstavlja domena .COM. Registriranih je že približno 130 milijonov domen s to končnico, kar priča o izjemni popularnosti, s tem pa tudi o popolnem zaupanju. Če boste svoj ICO projekt predstavili na spletni strani, postavljeni na domeno .COM, ste lahko prepričani, da pred klikom na povezavo ne bo prav nihče imel pomislekov glede varnosti.

Velika prednost domenske končnice .COM je tudi v tem, da bo marsikdo, ki bo poznal le domensko ime, najprej srečo poizkusil prav na omenjeni domeni. Tako ne bo končal na spletni strani konkurence ali še huje – na tako imenovani »phishing« strani, kjer bi lahko postal žrtev spletne prevare.

Katera pa je negativna lastnost domenske končnice .COM? Vsekakor ta, da je velika večina dobrih domenskih imen že oddana. Težko se boste spomnili kratkega imena za svoj projekt, ki v kombinaciji z domeno .COM še ne bi bilo zasedeno.

Domenska končnica .IO

Domena .IOČe spremljate svet kriptovalut, ste najverjetneje opazili, da je vse več ICO projektov predstavljenih na domenah z .IO domensko končnico. Čeprav gre za nacionalno domeno (Britansko otočje v Indijskem oceanu), je z geografskim območjem ne povezuje praktično nihče. Tako popularna je postala zato, ker simbolizira »input/output«, kar se pogosto uporablja tako v IT kot poslovnih dejavnostih.

Domena .IO je na priljubljenosti pričela pridobivati šele pred nekaj leti. Ravno zaradi tega je še vedno na voljo zelo veliko odličnih domenskih imen. Domenska končnica ima le dve črki, kar ji daje še dodatno prednost. Pa tudi to, da sta tako »i« kot »o« samoglasnika, domeni nedvomno pomaga, da se za njeno registracijo odloča vse več tehnološko usmerjenih podjetij.

Domenska končnica .TECH

Domena .TECHKriptovalute pogosto povezujemo v novimi tehnologijami. Kako jih tudi ne bi, ko pa je »blockchain« tehnologija zares nekaj povsem novega, nekaj revolucionarnega z izjemnimi možnostmi uporabe. Večino novih ICO projektov predstavljajo tehnološko usmerjena podjetja, nekatera z že razvitim produktom, spet druga le z idejo in načrtom, kako le-to uresničiti.

Domenska končnica .TECH za takšna podjetja predstavlja zelo zanimivo rešitev. Domena namreč že sama po sebi nakazuje na to, da je projekt tako ali drugače povezan s tehnologijo. In ker gre za malce dražjo končnico, se zanjo ne odloča veliko posameznikov, kar pomeni, da je na voljo še zelo veliko odličnih prostih domen. Poleg tega gre za novejšo domeno – pojavila se je namreč šele v marcu leta 2015.

Že veste, katero izmed predstavljenih domen boste za uresničitev svojega projekta registrirali vi?