5 najbolj priljubljenih glasbenih inštrumentov

Se želite pričeti ukvarjati z igranjem kakšnega glasbenega inštrumenta ali pa o tem razmišlja vaš otrok? Ne veste, katero glasbilo izbrati? V nadaljevanju članka opisujemo pet najbolj priljubljenih glasbenih inštrumentov. To so kitara, klavir, violina, saksofon in bobni.

Priljubljeni glasbeni inštrumenti

Kateri izmed priljubljenih glasbenih inštrumentov pa je najljubši vam?

Prepričani smo, da boste med njimi našli svoje pravo glasbilo. Preverite široko ponudbo glasbil tudi na v glasbeni trgovini Symphony International d.o.o. Za glasbila v akcijski ponudbi pa kliknite na označeno povezavo.

1. Kitara

Vas morda mika kitara? Z igranjem na ta izredno priljubljen inštrument lahko sodelujete pri številnih glasbenih zvrsteh. Glasbilo sega daleč v preteklost. Izbirate lahko med klasičnimi, akustičnimi, električnimi in bas kitarami, pa še kaj bi se našlo v ponudbi proizvajalcev kitar.

Za začetnike priporočamo klasično kitaro, na katero igrate v sedečem položaju ter z rahlo privzdignjeno nogo, na katero prislonite kitaro. Takšna kitara je primerna predvsem za igranje klasične glasbe.

Klasična kitara

Z igranjem na akustično kitaro dobite glasnejši in čistejši zvok. Ta kitara ima jeklene strune, zato je vsaj za začetnike priporočena uporaba trzalice.

Električna kitara je povezana z ojačevalcem, z njim pa uravnavamo glasnost inštrumenta in čistost melodije. Omogoča različne tehnike igranja in različne zvočne efekte.

Potem imamo tu še bas kitaro, ki je po uglasitvi nekako bolj podobna kontrabasu. Namenjena je poudarjanju ritma in nizkih tonov.

2. Klavir

Verjetno ste tudi vi že poizkusili udariti na kakšno črno ali belo tipko klavirja? Sestavni deli klavirja so resonančni trup, okvir, strune, mehanika in omara. Klavir je lahko narejen iz različnih materialov. Tako lahko vrhunski koncertni klavir vsebuje več kot 12.000 sestavnih delov.

Digitalni klavir

Pianino je manjši klavir, pri njem pa so strune obrnjene vertikalno. Pianino je prav tako kot klavir nepogrešljiv spremljevalni inštrument, seveda pa se odlično obnese tudi kot solo inštrument.

Digitalni pianino je po zvenu zelo podoben pianinu, ima pa nekaj prednosti. Ker ne vsebuje strun, ni potrebna njihova nastavitev. Poleg tega ponuja več zvokov od običajnega pianina, je manjši, lažji in tudi občutno cenejši.

3. Violina

Začetki violine segajo dobrih 450 let v preteklost. Violina je najmanjši godalni inštrument, ki se danes uporablja. Sestavljena je iz glave, vrata in trupa. Na sredini ima leseno kobilico. Le-ta podpira strune, pomaga pa tudi pri nastanku zvoka.

Violina

Violina se lahko pohvali s štirimi strunami, ki jih štejemo po višini tonske uglasitve navzdol. Na violino igrate z lokom, ki napete strune spravi v nihanje. Seveda so na voljo tudi druge tehnike: igranje s prsti, brenkanje (način pizzicato), tolčenje z roko in podobno.

4. Saksofon

Saksofon je ustvarjen iz treh delov: ustnika z jezičkom, vratu in telesa z zaklopkami. Na tržišču najdete več vrst saksofonov, najbolj pa se uporabljata altovski in tenorski saksofon.

Saksofon

Saksofon odlikuje tonska kakovost pihal, mogočnost trobil ter nenazadnje tudi fleksibilnost godal. Z njim je mogoče doseči zelo podobne učinke kot v godalnem kvartetu ali pevskem zboru.

Francoski skladatelj Hector Berlioz je za saksofon zapisal, da lahko joče, vzdihuje in sanja. Danes velja predvsem za džezovski inštrument, sicer pa ga lahko slišimo povsod.

5. Bobni

Nakup bobnov lahko predstavlja pravo moro, tako pestra je namreč ponudba teh glasbil. Na bobne se igra z roko ali s tolkalskimi palicami. Bobni se ponavadi povezujejo v bobnarski set. Le-ta je sestavljen iz velikega bobna, prehodnih bobnov, malega bobna, svoje mesto v setu pa najdejo tudi činele.

Bobni

Poleg klasičnih bobnov vse bolj priljubljeni postajajo tudi elektronski bobni. Zelo primerni so za vajo doma, saj jih lahko uporabljamo v povezavi s slušalkami. Tudi elektronski bobni so običajno na voljo v setih, za najbolj popularnega proizvajalca pa velja Yamaha.

Torej, že veste, katero glasbilo boste izbrali?