Nasveti za nakup električne kitare

Ker je kitara eden od najbolj priljubljenih glasbenih inštrumentov, se marsikdo želi naučiti igrati nanjo. Pri odločanju za nakup kitare pa je v prvi vrsti potrebno vedeti, katero vrsto tega brenkala si oseba želi igrati.

Nakup električne kitare

Ali veste, na kaj vse morate biti pozorni, ko kupujete električno kitaro?

Med vsemi vrstami kitar ima električna kitara zagotovo veliko oboževalcev. Če ste med njimi tudi vi, potem si preberite, kaj je potrebno vedeti o njej, če si jo boste zaželeli imeti. Predstavili vam bomo najpomembnejše informacije, ki vam bodo omogočile nakup vrhunske električne kitare.

Sicer pa vam svetujemo, da preverite ponudbo električnih kitar priznane slovenske glasbene trgovine Symphony International:

Kakovost zvoka in velikost kitare

Pri nakupu električne kitare naj bo vaše prvo vodilo kakovost zvoka, ki naj ima prednost pred ceno. Pomembno je tudi, da izberete pravo velikost. Pozorni bodite še na to, ali je kitara namenjena levičarju ali desničarju.

Oblika in blagovna znamka

Električna kitara se pojavlja v različnih oblikah. Med najbolj poznanimi so stratocaster, telecaster, SG in Les Paul. Pozornost namenite tudi blagovni znamki oziroma proizvajalcu, saj je končna podoba v veliki meri odvisna od njega.

Glavne značilnosti posameznih oblik

Omenili smo, da se električne kitare med seboj ločijo po obliki. Stratocaster je za uporabo najpreprostejša in ima značilen svetel zvok. Prav tak zvok ima telecaster, vendar ima zaradi masivnega lesa, iz katerega je izdelana, boljši zven.

Električna kitara VGS Eruption Pro

SG električne kitare imajo zelo majhen trup, so lahke in praktične. Ponašajo se z masivnim zvokom, primerne so za težke in globoke ritme. Les Paul električne kitare pa so najbolj masivne od vseh, imajo močan in topel zvok. So nekoliko težje in nepriročne za igranje v sede.

Trup električne kitare

Pri izbiri električne kitare je pomembna tudi oblika trupa. Strokovnjaki pravijo, da si izberite tako, ki vam odlično sede v naročje. Ker se ljudje med seboj razlikujemo, vsaka oblika kitare ni primerna za vsakogar. Še posebej bodite pozorni na obliko vratu in velikost ubiralke. Vse pa je odvisno od tega, kaj najbolj prija vašim prstom.

Različne vrste mostov

Električna kitara vsebuje tudi most oziroma bridge. Obstaja več vrst mostov. Med bolj poznanimi so tremalo bridge, floyd rose in tune-o-matic.

Mostiček za električno kitaro

Ker vsak od njih ponuja svoje možnosti, se glede tega pred nakupom električne kitare pozanimajte pri strokovno usposobljenem prodajalcu.

Magneti, stikala in gumbi

Posebno pozornost namenite izbiri magnetov. Izbirate lahko med masivnim ali svetlim zvokom magnetov. Pomembno mesto zavzemajo še stikala in gumbi električne kitare. Vprašajte se, kje želite imeti stikalo za menjavo magnetov in kje želite imeti gumbe za jakost in barvo zvoka. Ti vprašanji si zastavite, če želite med samim igranjem na kitaro spreminjati njen zvok.