Sedežna garnitura iz tekstila ali usnja?

Prenavljate svojo dnevno sobo? Potem boste prenovo zagotovo začeli z nakupom nove sedežne garniture. Pri tem se boste srečali s številnimi vprašanji glede njene barve, oblike in velikosti. Večno vprašanje pa je tudi naslednje: Naj bo sedežna garnitura narejena iz tkanine ali usnja?

Sedežna garnitura

Ste se že odločili, iz katerega materiala bo izdelana vaša sedežna garnitura?

Nekateri ljudje so trdno odločeni in zanje pride v poštev le usnje ali le tkanina, spet drugi pa bodo pri izbiri potrebovali nekoliko več pomoči. Zato si v današnjem članku lahko ogledate prednosti in pomanjkljivosti obeh materialov. Na koncu je izbira samo vaša.

Pri izbiri pa sta vam lahko v veliko pomoč tudi pohištvena salona Il Ambienti v Ljubljani in Murski Soboti, kjer vas čaka pestra ponudba najrazličnejših sedežnih garnitur priznanih proizvajalcev.

Prednosti in pomanjkljivosti tekstilne sedežne garniture

Tekstilna sedežna garnitura je na splošno udobnejša od usnjene, saj je mehkejša in toplejša. Zato tkanina ni vezana na temperaturo prostora, to pa pomeni, da vas na njej pozimi ne bo zeblo, poleti pa se ne boste prilepili na mesto, kjer sedite.

Sedežna garnitura iz tekstila Rolf Benz TIRA

Sedežna garnitura iz tekstila – Rolf Benz TIRA

Tekstilno prevleko lahko tudi slečete in jo odnesete v čistilnico. Na izbiro imate ogromno različnih vrst in barv tkanin, poleg tega pa za tekstilno sedežno garnituro tudi ne boste odšteli toliko denarja, kot bi ga za usnjeno.

Pomanjkljivosti tekstilne sedežne garniture pa so naslednje. V primeru trdovratnih madežev bo takšno garnituro težje očistiti. V njej se lahko nabirajo tudi pršice, ki marsikomu povzročajo težave z alergijo. Prav tako tekstilu manjka značilen lesk usnja, zato lahko deluje nekoliko dolgočasno.

Prednosti in pomanjkljivosti usnjene sedežne garniture

Usnjene sedežne garniture se lahko pohvalijo s tem, da so trajne, se pravi, da imajo dolgo življenjsko dobo. Usnjena sedežna garnitura se tudi lažje čisti in vzdržuje kot tekstilna, katere material se pri čiščenju zelo rad scufa. Usnje tekoče madeže le počasi vpije, zato lahko ob nezgodi usnjeno garnituro samo pobrišete s krpo.

Usnjena sedežna garnitura Rolf Benz EGO

Usnjena sedežna garnitura – Rolf Benz EGO

Še ena prednost usnjene sedežne garniture se skriva v tem, da usnje ne vpija veliko vonja, zato jo priporočamo tudi kadilcem. Poleg tega svetujemo, da si takšno garnituro priskrbijo alergiki, saj se v usnju manj pogosto naselijo pršice in prah.

Slabost usnjene sedežne garniture pa je prav gotovo njena cena. Čeprav je cena dolgoročno povrnjena s kakovostjo in trajnostjo usnjene garniture, je znesek ob nakupu občutno višji, kot če kupujete tekstilno sedežno garnituro. Prav tako na usnjenih sedežnih garniturah ni tako udobno sedeti kot na tekstilnih, pa tudi izbira barv je nekoliko bolj omejena kot pri tekstilu.

Že veste, katero boste izbrali?