Kisikova terapija v športu

Telo potrebuje za dobro delovanje precejšnjo oskrbo celic s kisikom, brez katerega mišice ne morejo dobro delovati, izkoriščati energije in se po naporni vadbi ponovno regenerirati. Da bi bila oskrba s kisikom čim boljša, se zato mnogi športniki odločajo za tako imenovane višinske priprave, kjer s treningom na visoki nadmorski višini poskrbijo za povečanje števila rdečih krvnih celic, s tem pa za boljšo distribucijo kisika do mišic.

Kisikova terapija

Terapija s kisikom poteka v hiperbarični komori.

Kisikova terapija pa lahko poteka tudi v komori, v kateri se precej bolj enostavno in tudi precej bolj učinkovito doseže enake učinke. In ne le za namen priprav na tekmo, temveč tudi za regeneracijo po njej.

Zakaj se športnikom priporoča kisikova terapija?

Kot omenjeno, se lahko kisikova terapija v hiperbarični komori uporablja v času priprav, s katerimi povečamo moč in vzdržljivost telesa na optimalno raven in si tako nenazadnje zagotovimo tudi boljše rezultate. Po tekmah ali treningih, ki so precej naporni, pa kisikova terapija poskrbi, da se mišice čim hitreje regenerirajo, da se odpravijo bolečine, in je ponovno možno normalno treniranje.

Naporen trening

Po napornem treningu je potrebno poskrbeti za regeneracijo telesa.

Športnikom se kisikova terapija priporoča tudi ob najrazličnejših poškodbah, ko je treba poskrbeti, da bo okrevanje čim hitrejše. S pomočjo terapije s kisikom se poskrbi, da se tkiva hitreje celijo in ponovno pridobijo svojo moč, tudi takrat, kadar je bil potreben operativni poseg. Kisikova terapija se lahko prične takoj, pogosto še preden je mogoča fizioterapija, zato z njo dejansko precej pospešimo zdravljenje in tako poskrbimo, da bo športnik čim prej spet zmožen pričeti s treningi in se vrniti na svojo tekmovalno pot, ne da bi izpustil celo tekmovalno sezono.

Kisikova terapija je izjemno učinkovita tako pri poškodbah mišic kot tudi pri poškodbah ligamentov, kit, meniskusov, kosti, sklepnih ovojnic, spinalnih diskov in vseh drugih delov telesa, ki so največkrat del športne poškodbe, zato je primerna za predstavnike vseh športnih disciplin.