Kakovostni avtodeli niso na voljo zgolj mehanikom

Nakup povsem novega avtomobila nam običajno zagotovi, da precej dolgo nimamo opravka z nakupi delov. Vse, kar potrebujemo, so običajno filtri in olje, potrebni za servisiranje, sicer pa naj bi avto zdržal vsaj toliko let, kolikor ima garancije. No, čisto tako pravzaprav ni, tu in tam je vseeno potreben kakšen zelo majhen nakup, s katerim poskrbimo za »osvežitev« in varnost.

Kakovostni avtodeli

Brisalce in nekatere druge avtomobilske dele lahko zamenjamo sami.

Pri teh nakupih, pa naj bodo še tako majhni, kot tudi pri kasnejših večjih plačilih za popravila in zamenjave, pa se precej pogosto sprašujemo, ali je mogoče kaj prihraniti. Je res nujno, da dele naroči mehanik, saj lahko le on dobi dobre in primerne, ali jih lahko najdemo tudi sami? Preverili smo pri dveh popolnoma različnih stvareh: najprej smo originalne brisalce na avtomobilu zamenjali z Valeo brisalci, nato pa smo naročili še vse potrebne dele za veliki servis avtomobila srednjega razreda, starega pet let.

Menjava originalnih z Valeo brisalci

Najprej smo obiskali lokalno avtomehanično delavnico, ki se ukvarja tudi s prodajo rezervnih delov. Povprašali smo glede menjave brisalcev na sprednjem vetrobranskem steklu za manjši »ženski« avtomobil. Odgovor je bil, da lahko preverijo v skladišču, če imajo prave dimenzije, sicer pa jih naročijo, da pa bi menjava stala do štirideset evrov. Strošek je izjemno visok – a če si ženska, ki misli, da brisalcev ne zna zamenjati sama, je treba računati tudi na delo mehanika, urna postavka pa ni nizka.

Valeo brisalci

Rešitev? Nekaj brskanja po spletu in hitro so se našli Valeo brisalci, ki predstavljajo kakovostno podjetje iz Francije (in ne poceni kitajskih izdelkov!), cena metlice pa je bila devet evrov. S poštnino vred so bili Valeo brisalci pri nas za dvajset evrov. In ne, ni jih montiral moški, ampak ženska, saj je povsem enostavno, zato se ne izplača plačevati mehanika! Kaj pa učinek? Valeo brisalci brišejo dobro – čez steklo tečejo gladko in tiho, za seboj pa ne puščajo sledi.

Veliki servis

Čas je bil še za veliki servis drugega avtomobila. Kakšne so cene za veliki servis pri pooblaščenih avtohišah, gotovo veste. Ne veste pa, koliko vas pridejo vsi potrebni deli, če jih kupite sami. Odgovor: 130 evrov. Deli so bili kupljeni pri priznanem trgovcu z avtodeli, ki je zatrdil, da ne bo nobenih težav, in zaenkrat jih tudi res ni. Prihranek pa je bil izjemen – kljub prištetemu delu mehanika je bil strošek nazadnje zgolj tretjino tistega, ki bi ga dali na uradnem servisu.