Znaki obrabe brisalcev

Se spomnite, kdaj ste nazadnje zamenjali brisalce? Metlice brisalcev bi morali menjati na vsakega pol leta do enega leta oziroma čim opazite zmanjšano učinkovitost pri čiščenju.

Avtomobilski brisalci

Je že več kot leto dni, odkar ste nazadnje zamenjali avtomobilske brisalce?

Najbolj jasni znaki obrabe so glasno čiščenje, cviljenje, mazanje, slabo čiščenje, preskakovanje in v hujših primerih tudi praskanje po vetrobranskem steklu. Vse našteto zmanjšuje vidljivost, s tem pa tudi varnost udeležencev v prometu.

Pri pregledu stanja bodite pozorni na znake obrabe

Pri pregledu stanja bodite še posebej pozorni na metlice brisalcev in njihovo obrabo. Preučite tudi okvir in poglejte, ali se vsi deli tesno prilegajo ali so ohlapni. Ob vidnih znakih rje in luščenja barve zamenjajte tudi okvir. Opazne razpoke, luknje ali manjkajoče dele morate takoj zamenjati.

Gumica na metlici mora biti zelo gibljiva in fleksibilna, kar lahko tudi testirate z nežnim prepogibanjem. Opazujte tudi skrajne robove ter poiščite okrogle končne dele. Slednji preprečujejo dober stik med steklom in brisalci. Preizkusite tudi, ali je metlica tesno nameščena ter ali je sam okvir dovolj fiksen.

Metlice brisalcev so najbolj občutljiv del

Na obrabljenost zelo vplivajo zunanji dejavniki, kot so sonce, olje, umazanija in vlaga. Sonce zaradi vročine in ultravijolične svetlobe postopoma pripomore k strjevanju gume in manjši fleksibilnosti. Različni voski in vzdrževalna olja uničujejo okvir in samo gumico. Umazanija, pesek in blato so zelo abrazivni delci. Vlaga, kisel dež in slana voda dodatno uničujejo vse izpostavljene dele.

Umazano avtomobilsko steklo

Metlic brisalcev ne uporabljajte za čiščenje zelo umazanih stekel.

Vsakega pol leta preverite, v kakšnem stanju so vsi deli in preučite stanje metlic brisalcev. Ob večji opazni obrabi le-te nemudoma zamenjajte.

Podaljševanje življenjske dobe

Življenjsko dobo boste podaljšali na različne načine. Ob vsakem obisku bencinske črpalke temeljito očistite vetrobranska stekla. Pogosto tudi z vlažno krpo nežno obrišite metlice brisalcev, da odstranite maščobo in umazanijo.

Nikoli ne odstranjujte ledu z brisalci, temveč počakajte, da se led naravno odtaja. Pozimi dvignite nosilce in preprečite stik gumice z vetrobranskim steklom.