Lesena igrača je odlična igrača

Poznamo zelo veliko različnih igrač, ki se med seboj razlikujejo po zelo veliko detajlih. Med drugim nas zanima material, iz katerega je igrača narejena. Lesena igrača je že od nekdaj bolj cenjena kot katerakoli druga.

Lesena igrača

Ne le odrasli, tudi otroci cenijo lesene izdelke. Predvsem igrače, seveda.

Res je, da nekaj desetletij nazaj plastike skoraj niso poznali, tako da so bile na voljo večinoma kovinske in lesene igrače. Nekatere izmed njih so aktualne ali uporabne še danes, marsikdo pa se celo ukvarja z obnovo starin in s tem zelo dobro služi.

Raje imamo les kot kovino in plastiko

Lesena igrača je za mnoge starše veliko bolj sprejemljiva kot takšna, ki bi bila izdelana zgolj iz plastike ali drugih materialov. Lesu vseeno bolj zaupamo. Gre za naraven material, ki je bolj topel na otip, in če je dobro obdelan, se je z njim veselje igrati. Pri tem lahko razumemo otroke, saj imamo tudi sami raje lesene omare in mize kot pa plastične, ki se hitreje polomijo.

Vstavljanka iz lesa

Med najmlajšimi je zelo priljubljena lesena vstavljanka v obliki ribe.

Kovinske igrače so za marsikoga bolj sprejemljive kot lesene igrače. Vseeno so kovinske igrače še vedno precej priljubljene. Kovine se dobro oblikujejo, barvajo in so obstojne, če se jih vzdržuje. Vijaki, zglobi in nekateri drugi mehanizmi prinašajo dodatne ugodnosti, ki jih je sicer težje narediti. Kovina prinaša tudi težo, te pa pri plastiki ni kaj dosti. Včasih je to dobro, včasih manj. Les je glede teže nekje vmes, zato so lesene igrače zanimive, saj niso pretežke, niso pa tudi tako lahke, da bi bile nestabilne in bi jih odpihnil vsak veter.

Različne igrače iz lesa

Lesena igrača je lahko narejena samo iz lesa ali v kombinaciji s kovinami. Seveda je lahko barvana, ni pa nujno. Nekaterim so najbolj všeč povsem naravne barve lesa, zato so različne lesene igrače narejene tako, da se uporablja le različne tehnike rezanja, dolbenja in brušenja. Tako se pridobi najrazličnejše zanimive vzorce.

  • Lesena kravica

Otrokova lesena igrača je lahko zelo obstojna, zato se brez težav načrtuje nadgradnje. Leseni vlakci so tipičen primer, ko lahko otroku najprej kupite lesen set vagonov, prog in okolice, potem pa dokupujete ovinke, ravnine, tunele, mostove, lokomotive in scenske elemente skozi čas. Tako lahko otrok svojo kolekcijo dopolnjuje skozi leta. Morda pa se bo tako navdušil nad vsem skupaj, da bo postal mladi modelar in kasneje izdeloval svoje lesene makete ter naredil iz njih celo dober posel. Danes je mogoče prav vse.

Veliko staršev na policah trgovin že opaža, da je prisotnih spet več kakovostnih in edukativnih igrač ter tudi športnih rekvizitov, seveda pa so še vedno prisotne tudi cenene igrače. Lesena igrača bo verjetno vedno imela nek poseben pridih in bo spadala med bolj cenjene.