Pozavna ali trombon – spoznajte priljubljeno trobilo!

Se morda spomnite, kako so vam starši ali stari starši v gozdu na sprehodu znali na hitro izdelati piščal iz kosa leskove veje? Nanjo si igral tako, da si obrezan ovoj iz lubja vlekel gor in dol ter tako spreminjal višino tona. Podoben stil igranja pa vidimo tudi na glasbenih odrih.

Pozavna

Pozavna oziroma trombon je priljubljeno aerofono glasbilo iz skupine trobil.

Eno izmed nadvse priljubljenih trobil, ki se imenuje pozavna oziroma trombon, uporablja podoben način za igranje. Če se sprašujete, katero ime je pravo, lahko rečemo, da obe. Beseda pozavna izhaja iz nemškega jezika, medtem ko trombon iz italijanskega.

Je pozavna trobenta?

Na nek način morda res, saj prihaja iz trobentam sorodne družine. Na prvi pogled so pozavne precej podobne trobentam. Dvakrat prepognjena cilindrična cev, na koncu pa podoben ustnik, le da nekoliko večji. V Sloveniji glasbenika, ki igra na to glasbilo, imenujemo pozavnist.

Pozavna MTP - model 160

Pozavna MTP – model 160 (Symphony.si)

V resnici gre pri sistemu igranja na poteg za izjemno domišljeno in preprosto rešitev, ki je med pozavnisti zelo priljubljena. Danes je pozavna na voljo v več različicah, tako poznamo altovsko, tenorsko, basovsko in celo kontrabasovsko pozavno.

Na kratko o zgodovini pozavne

Zgodovina tega glasbila sega precej daleč in raziskovalci si še danes niso povsem edini, kako daleč. Nekateri trdijo, da že v predzgodovinsko dobo, predhodnice glasbila pa izhajajo iz Azije. V moderni dobi se je pozavna uveljavila v 15. stoletju.

Tenor pozavna Yamaha YSL-447 GE II

Tenor pozavna Yamaha YSL-447 GE II (Symphony.si)

Čeprav so nanjo precej igrali potujoči glasbeniki, pa se je s svojim zvokom odlično znašla tudi v cerkvi in cerkveni glasbi. V 17. stoletju je na priljubljenosti nekoliko izgubila, a se je v 18. stoletju njena uporaba znova bolje širila na glasbenem področju.

Dva modela pozavne

Čeprav za pozavno velja, da se jo igra na poteg, pa v 20. in 21. stoletju temu ni povsem tako. Danes namreč poznamo dva tipa pozavn, in sicer z igranjem na poteg ter pozavno z ventili. Pozavna na poteg se večinoma igra v simfoničnih orkestrih in jazzovskih skupinah.

Bas pozavna MTP Opera Custom

Bas pozavna MTP Opera Custom (Symphony.si)

Na drugi strani pa se pozavna z ventili igra na klasičen način, torej podobno kot na trobento. Razlike med obema tipoma so predvsem v tem, da pozavna na poteg omogoča glissando igranje (zvezno zviševanje tonske višine), pozavna z ventili pa ima bolj zanesljivo intonacijo.

Iz katerih delov je sestavljena pozavna?

Pozavna je izjemno zanimivo glasbilo, ki je sestavljeno iz več delov:

  • drsni poklopec za uglasitev,
  • ustnik,
  • odmevnik,
  • odprtina za odvajanje vode,
  • drsna cev na izvlek,
  • drugi drsni opornik,
  • prvi drsni opornik,
  • obroč za zaklenitev drsne cevi.

Vabimo vas, da preverite pozavne glasbene trgovine Symphony.si, kjer lahko izbirate med najrazličnejšimi modeli različnih cenovnih razredov.